neděle 1. prosince 2019



Kategorizace firem podle klíčových slov

projekt byl zpracován v rámci Digitální akademie Czechitas - datová analytika - podzim 2019

 

Na projektu pracovaly: Lucie Daniela (Inka) Dvořáková a Magdalena Hudcová

Mentor projektu: Martin Zelený

Používané nástroje: python, MySQL, MongoDB, KNIME, 

 

Kódy, které jsme použily pro náš výsledný projekt jsou uloženy v repozitáři Github na adrese https://github.com/Rukkam/projekt/tree/master 
 

 Popis tématu:

Na tomto projektu spolupracujeme s firmou D.H.O. s.r.o., která provozuje portál EXPANZO. Jednou z činností, kterou se firma zabývá je zakázkový prodej databází firem a specializovaných oborových databází. K vyhledávání firem využívají předmět činnosti uvedený v rejstříku firem a zařazení do kategorií dle CZ-NACE. Firma však hledá optimálnější způsob třídění firem. Proto jsme se rozhodly, že v našem projektu prozkoumáme možnosti kategorizace firem podle klíčových slov uvedených v hlavičkách jejich webových stránek.
Od firmy jsme dostaly k dispozici databáze firem s údaji z veřejných rejstříků (název, sídlo, právní forma, předmět činnosti…) a hlavičky webů některých firem ve formátu BSON.

Získání klíčových slov

Ze souboru, který obsahoval hlavičky webů, jsme chtěly získat pouze potřebné údaje, tedy firm_id a keywords. Soubor však byl ve formátu BSON, se ani jedna z nás ještě nesetkala. Nainstalovaly jsme si tedy NoSQL databázi Mongo DB, která formát BSON podporuje. Avšak ani s touto databází jsme se ještě nikdy nesetkaly, proto jsme musely pochopit její princip a naučit se v ní pracovat. Jako nejjednodušší způsob nám přišlo exportovat data do formátu JSON a dále s nimi pracovat mimo tuto databázi. Exportovaný soubor ale obsahoval znaky, které nám bránily s ním pracovat jako s validním formátem JSON.

{
    "_id" : ObjectId("5581a042d3b7fffc238c7d9a"),
    "_ns" : "FirmDbWebKeywords",
    "active" : NumberLong(1),
    "date_added" : ISODate("2015-06-17T16:28:50.000+0000"),
    "date_modified" : ISODate("2019-05-21T21:11:37.000+0000"),
    "description" : {
        "cs" : "jazykova skola olomouc, SZs a VOSz Olomouc, jazyková škola Olomouc,základní informace"
    },
    "firm_id" : NumberInt(13142),
    "id" : NumberLong(5),
    "keyword" : [
        {
            "id" : NumberInt(1424586),
            "lang_id" : NumberInt(1),
            "name" : "jazykovka olomouc"
        }, 

Rozhodly jsme se tedy napsat skript preprocesoru v pythonu a s pomocí regulérních výrazů přebytečné znaky odstranit. Část kódu vypadala následovně:
import re

patern=re.compile(r'.*ISODate\(("[\dT:.+-]+"\)).*')

with open("keywords_working.txt"encoding="utf-8"as soubor:
    result = json_normalize(soubor)
    print(result)

Nakonec jsme se rozhodly tento způsob nepoužít a propojit Mongo DB s pythonem prostřednictvím knihovny pymongo:
import pymongo
import pprint
import re

myclient = pymongo.MongoClient()
mydb = myclient['daprojekt']
mycol = mydb["firm_db_web_keywords"]
print(mydb.list_collection_names())
i=1

with open("keyword_nove.txt"mode='w'encoding='utf-8')as f:
    for x in mycol.find({},{"firm_id":1,"keyword":1}):
        x=str(x)
        f.write("{}\n".format(x))
        pprint.pprint(x)

Výstupem byl textový soubor:
{'_id': ObjectId('55816b68d3b7ff9e0b8c7d9a'), 'firm_id': 11374, 'keyword': [{'id': 1, 'lang_id': 1, 'name': 'k2'}, {'id': 2, 'lang_id': 1, 'name': 'k3'}, {'id': 1424594, 'lang_id': 2, 'name': 'krčma'}, {'id': 1424595, 'lang_id': 2, 'name': 'na'}, {'id': 1424596, 'lang_id': 2, 'name': 'statku'}, {'id': 1424597, 'lang_id': 2, 'name': 'hospoda'}, {'id': 1424598, 'lang_id': 2, 'name': 'restaurace'}, {'id': 1424599, 'lang_id': 2, 'name': 'hostinec'}, {'id': 1424600, 'lang_id': 2, 'name': 'rodinná'}, {'id': 1424601, 'lang_id': 2, 'name': 'podniková'}, {'id': 1424602, 'lang_id': 2, 'name': 'oslava'}, {'id': 1424603, 'lang_id': 2, 'name': 'úpořiny'}, {'id': 1424604, 'lang_id': 2, 'name': 'bystřany'}, {'id': 1424605, 'lang_id': 2, 'name': 'teplice'}]}
{'_id': ObjectId('5581a037d3b7ff98018c7d9c'), 'firm_id': 172773, 'keyword': [{'id': 2473509, 'lang_id': 1, 'name': ''}]}

Po odstranění nepotřebných znaků jsme si mohly konečně pořádně prohlédnout klíčová slova a začít se slovy pracovat. Zjistily jsme ale, že spousta slov obsahuje špatnou diakritiku.

 

Oprava chybné diakritiky


Začala jsem tedy pracovat na opravení diakritiky. Klíčová slova postahovaná z webů s různým kódováním. S pomocí knihovny chardet jsme v pythonu vytvořila skript, který má detekovat kódování. Detekování se však nepodařilo, klíčová slova byla pro detekci pravděpodobně malým vzorkem. S pomocí knihovny unicode jsem vytvořila skript, který měl dokázat opravit slova v kódování cp1250 do UTF-8, ale byla opravena jen část klíčových slov. Většina hlaviček webů obsahovalo údaje, v jakém kódování web je, ale ani dekódování podle těchto údajů se u mnoha slov nepodařilo. Firma nám tedy vyšla vstříc a stáhla hlavičky webů znovu. Tento soubor již obsahoval výrazně méně slov se špatnou diakritikou.

 

Nové stahování a čištění slov


Nový soubor bylo nutné opět vložit do databáze Mongo DB a s pomocí pythonu stáhnout potřebné údaje. Některá slova však stále obsahovala znaky a druhy slov, které by nám výsledek mohly zkreslit, proto bylo nutné je odstranit.

Python skript, který jsme použily zde

Tento proces více popisuje Inka ve svém blogu zde:
Jaká klíčová slova jsme při čištění musely smazat nejčastěji?
Jaká klíčová slova se po vyčištění objevovala nejčastěji?

Lematizace slov:

Protože čeština je jazyk se spoustou různých tvarů slov, bylo nutné vyčištěná slova lematizovat, tedy převést na základní tvary. K tomu jsme využily morfologický analyzátor Majka. Unikátní slova jsme prostřednictvím skriptu v pythonu zaslaly na API. Získaly jsme tak tabulku unikátních klíčových slov a jejich lematizovaných podob. Podrobnější postup při lematizaci slov najdete opět na blogu Inky zde
Skript v pythonu pro zasílání slov na lematizaci:


Skript v pythonu  pro přípravu slov na lematizaci zde

Skript v pythonu pro zasílání slov zde

Clustering:

Nyní, když jsme již měly soubor obsahující ID firmy a k ní patřící lematizovaná klíčová slova, jsme začali přemýšlet nad členěním. Po zvážení všech možností procesu kategorizace firem jsme se rozhodly pro strojové učení. Nevíme, jestli je to nejoptimálnější způsob, ale přišel nám jako vhodný a zároveň jsme se s jeho metodami chtěly více seznámit. Zatímco Inka zkoumala možnosti použití strojového učení v pythonu, já jsem hledala další nástroje, které bychom mohly použít. A nalezla jsem!!! Komplexní nástroj pro datové analýzy KNIME mě jako budoucí datovou analytičku ohromil. Po zvážení jsme se s Inkou rozhodly pro clustering využít tento nástroj. Inka připravila základní model
Vzhledem k rychlosti zpracování dat jsme se nakonec rozhodly využít model využívající pro clustering fuzzy c-means:
Přesnější popis tohoto algoritmu má opět na svém blogu INKA zde
Výstupem Fuzzy c-means (kdy jsme předem zadaly požadavek na rozdělení do 10 skupin) je tabulka s pravděpodobnostmi pro jednotlivé firmy a clustery:
Vzhledem k obsáhlosti projektu a časové dotaci jsme v této fázi musely projekt prozatím ukončily. Nyní by bylo potřeba udělat podrobnou analýzu výsledků clusteringu a hledat nejvhodnější nastavení.
Naskýtá se nám však spousta dalších návrhů a otázek pro další pokračování projektu:

-          Důležité je především ověřit, zda zařazení firem do kategorií dává smysl a jestli odpovídá tomu, čemu se opravdu věnují.
-          Zjistit, jaký počet skupin je optimální
-          Porovnat výsledky naší kategorizace s již existující kategorizací CZ -NACE
-          Bylo by vhodné podrobit dalšímu zkoumání také klíčová slova a zjistit, zda opravdu odpovídají činnosti firmy. S tím souvisí také možnost provedení textové analýzy celého webu.

Slepé uličky

Při zpracování projektu jsme se dostávaly do spousty slepých uliček. Spousty skriptů, vizualizací apod.(tedy i spousty hodin práce) jsme nakonec do výsledného projektu nezařadily. Ale i při této práci jsme se naučily spoustu nového.

 

Co mi projekt dal

Práce na projektu byla vzhledem k našim dosavadním znalostem a časovému omezení náročná, ale myslím, že jsme splnily náš hlavní cíl. Prostřednictvím práce na projektu jsme chtěli získat co nejvíce nových dovedností a zkušeností.

Zlepšila jsem se v práci s těmito nástroji: Python, MySQL,KNIME, MongoDB, Power BI

Zjistila jsem, že samostudiem se dokážu naučit pracovat s různými nástroji.

Při práci na projektu jsme také zjistily limity našich počítačů 😉.

Velkým objevem byl komplexní nástroj pro datovou analytiku KNIME, který mě velmi zaujal.

Při řešení problému byla důležitá také spolupráce. Protože byl projekt obsáhlý, musely jsem se podílet na dílčích úkolech, správně si dělit a plánovat práci a neustále vše společně konzultovat. Což si myslím, že se nám podařilo a moc za to děkuji své partnerce Ince a také našemu mentorovi Martinu Zelenému, který nás velmi podporoval. S poděkováním nesmím zapomenout také na firmu D.H.O s.r.o., která nám poskytla data pro zpracování.

Žádné komentáře:

Okomentovat